Situated 550 meters above the sea level, this little house makes the most of its location and especially the views. The house was not actually built from scratch. It’s actually a rebuilt of an existing post 1991 fire-storm house. The new design is very simple and responsive to the surroundings, the view and the location in general. The transformation was completed in 2016 by Terry and Terry Architecture.

The house has a large overhang which protects and frames the deck
The house is designed with simple and pure materials, wood being a main component

The clients wanted their new house in Oakland to have an open floor plan and a connection to the bay and the garden. The architects went ahead and gave them the most beautiful indoor-outdoor connection. The living, dining and kitchen areas are all connected, forming an open plan space which is connected to this beautiful terrace that feels a lot like a natural extension of the living space.

A beautiful and unique feature of the house is its wavy ceiling
The wavy ceiling design creates a very pleasant and welcoming ambiance while maintaining the simplicity

The roof extends outwards in a way similar to a trellis. In this way, it shelters the interior spaces from direct sunlight and it also turns the terrace into a pleasant viewing deck from where the bay and the surroundings can be admired in their full splendor.

The kitchen is placed to the side, facing the rest of the open floor plan

The wavy ceiling is one of the most notable design features of the house. It’s a detail that makes the living spaces feel very warm, inviting and cozy despite their openness. Overall, a perfect balance of looks, function and comfort.

The fact that the living spaces open seamlessly onto the terrace makes the whole house feel like a part of the outdoors
In one of the corners, a ceiling-mounted fireplace acts as a focal point

The terrace is framed by an overhang which wraps around the sides as well. It’s a protected and open space with transparent glass railings which allow completely unobstructed views of the landscape and the surroundings from inside the house. The house also opens onto a garden. A custom-built concrete planter acts as a divider between the house and the garden but also as a decorative element and as a bench.

To balance out the vast openness of the decor, the architects covered the walls, ceiling and floor in warm wood

It’s obvious that the views were the most important element that shaped this house and not just because of the seamless indoor-outdoor connection but also because of the way the rooms are distributed around the house and oriented so that they’re sheltered from the wind and sun but still able to capture the beauty that’s beyond the site. Even the bathroom is designed this way. It has a large window as well as a large mirror that reflects the gorgeous view.

The views are a big part of the house’s design and character and they define every space, including the bathroom

You’re reading Small House With A Wavy Roof And Gorgeous Bay Views , originally posted on Homedit. If you enjoyed this post, be sure to follow Homedit on TwitterFacebook and Pinterest.

©







Related Post